Forside ANNONCERING Søgblank

Vesterbros dagligstue indtaget af skrålende kyllinger

RSS

Fredag var P-dag og Tuborgs hestevogne indtog Vesterbro med gratis øl, et af de første steder kyllingerne indtog var Jernbanecafeen i Reventlowsgade.

KLIK HER og se et tv-klip mere.

Jernbanecafeen er et af Københavns ældste værtshuse og er blevet kaldt Vesterbros dagligstue. Fredag aften lignede værtshuset dog mere en festende kyllingefarm, det var propfyldt med syngende og dansende kyllinger, og gulvet var dækket med gule fjer.

Tuborgs påskebryg stammer helt tilbage fra 1906, hvor den blev solgt første gang, men P-dag har rødder tilbage i tiden, længe før påskebryggen overhovedet kom på banen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Vesterbro-Nyt - KLIK HER

Her kendte man kun til Martsøllet, der var en tysk, mørk øltype brygget i slutningen af brygsæsonen, og som kom ud i foråret. Øllet skulle kunne holde sig længe, for før kølemaskinernes tid kunne man ikke brygge i sommermånederne.

På den tid havde nogle initiativrige værtshusejere en tradition med at importere Salvatorøl fra Sydtyskland og afholde nogle festlige dage. De lokale aviser bragte reportager om disse øl-festdage, og hermed kom traditionen i marts.

Selve navnet P-dag stammer sandsynligvis fra kollegier og barer på uddannelsesinstitutioner, og fra 1970’erne er P-dagen blevet markeret tydeligt, især i studiemiljøerne.

Tilbage i starten af 1900-taller var påskebryggen på markedet i 12 år frem til 1918, hvor salget ophørte. Påskebryggen vendte dog tilbage i 1929 og frem til 1931 blev påskebryggen kun solgt på fustager, hvorefter flasken tog over.

I 1937 besluttede Bryggeriforeningen, at påskebryg tidligst måtte komme i handelen 15 dage før påske. Det var af hensyn til de forbrugere, der ikke havde et fornuftigt forhold til stærk øl.

I 1940 satte besættelsen en stopper for salg af luksusøl, og de sidste påskebryg blev solgt i slutningen af 1940. Det var faktisk forbudt at sælge luksusøl helt frem til 1952. I 1949 blev der dog givet tilladelse til at producere og sælge Påske Bryg (til overpris) til fordel for FN-hjælpen.

I 1952 kom påskebryggen på markedet igen på almindelige vilkår. Øltypen var mørk, men henover de næste årtier eksperimenterede Tuborg med at gøre øllen lys, dog uden succes, så man vendte tilbage til den mørke bryg. Fra 1994 blev Tuborg Påskebryg kendt som ‘Kylle Kylle’, navngivet efter kyllingemotivet fra 1965.

//vesterbro-nyt//
Lørdag 15. mar 2014 / 69792
433786 
433785 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

blank