Forside ANNONCERING Søgblank

Stjerne Radio på Istedgade

RSS

Lørdag eftermiddag fik Vesterbro et nyt museeum Stjerne Radio og i den forbindelse var der inviteret til folkefest på Istedgade.

Like Vesterbro-Nyt på Facebook - KLIK HER

Stjerne Radio var et kendt tilholdssted under krigen for vesterbroer, hvor de kunne lytte til BBC radio. Nu 70 år efter er facaden til Stjerne Radio genopført. Der vil man fremover se forskellige vinduesudstillinger om besættelsestiden under anden verdenskrig.


Det startede med en skolepige fra 6 klasse på Gasværksvejens Skole som fik fortalt historien om Stjerne Radio og derefter skrev hun en stil om det. Det inspirerede derefter flere til at danne projektet Stjerne Radio.

Inden offentliggørelsen af det nye museeum, blev der holdt flere talere fra bla. Københavns kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Derefter lod man tæppet falde og den flotte genopførte facade med Stjerne Radio kom til syne.

Flere tidligere modstandsfolk var inviteret med og fik som de første lejlighed til at se det nye museeum.


Som en hel særlig ting var der arrangeret, at et engelsk militærfly fra anden verdenskrig fløj over Istedgade

SE MEGET MERE VIDEO NEDERST I ARTIKLEN.

Det nye museeum er ikke som mange andre, hvor interesserede tager et bestemt sted hen. Museet på Istedgade er lidt specielt, da det henvender sig til hverdagens travle personer som kommer forbi og lige stopper op og ser udstillingen.

For at skabe den helt rigtige stemning var en sporvogn, en brandsprøjte og ambulancer fra 1940’erne trillet ind på Istedgade og det var til stor glæde for de mange fremmødte.

Historien bag Stjerne Radio.
I det lille baglokale til Stjerne Radio på Istedgade 31 opstod sabotageorganisationen Holger Danske. Det startede her, med spæde provokationer overfor den tyske besættelsesmagt. Når værnemagten var i Istedgade, skete det til tonerne af ’It´s A Long Way To Tipperary’ når de tyske tropper marcherede forbi Stjerne Radio.


Stjerne Radio fra 1943. Arkivfoto.

Her blev fremstillet det illegale blad ’De Frie Danske’, der blev fra højttaler over døren transmitteret nyhedsudsendelser fra BBC, og det var her samarbejdet imellem BOPA og Holger Danske opstod. Her planlages den spektakulære sabotage af Forum, der netop var under indretning til at huse 1500 tyske soldater. Sprængningen skete samme dag, hvor rigsbefuldmægtiget Werner Best fløj til Tyskland, for at fortæller Adolf Hitler, at alt åndede fred og ro i ’det lille latterlige land’, 4 dage senere var samarbejdspolitikken brudt sammen, henrettelsen af sabotører var startet og d. 29. august 1943 indførte tyskerne militær undtagelsestilstand i Danmark.
Det var på dette sted i Istedgade, at en lille gruppe aktivistisk indstillet personer tog en række initiativer, der siden skulle blive til modstandsgruppen Holger Danske – den talmæssigt største af sin slags i Danmark.

Projekt Stjerne Radio ønsker, med genopførelse af bygningen som ramme om et formidlingsrum, at ære både de faldne i frihedskampen, de sidste veteraner og for fremtiden at styrke den historiske bevidsthed hos yngre generationer.

Realiseringen af Projekt Stjerne Radio er sket med støtte fra: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almennyttige Formaal, Frihedsmuseets Venner Konsul Jorck og hustru Emma Jorck’s fond Vesterbro Lokaludvalg og Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.


Tidligere modstandsfolk ser på udstillingen i Stjerne Radio.

//vesterbro-nyt//
Lørdag 29. aug 2015 / 73164
480820 
480817 
480880 
480844 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

blank