Forside ANNONCERING Søg
Viljen til Sejr - fotograf Casper Joel.

Viljen til sejr: Ny teater-forestilling på Sorte Hest

RSS

Fra den 29. marts spiller Teatret ved Sorte Hest forestillingen ‘Viljen til sejr’. Den vil kunne ses til den 9. april 2016.

”Jeg behandler folket, som det har fortjent.”

Citatet tilhører Coriolanus, den romerske krigshelt og frygtede hærfører. Han var en eminent kriger, men en umulig politiker, og de valg, han traf, satte et helt samfunds eksistens på spil.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Vesterbro-Nyt - KLIK HER

Hans mor derimod havde sansen for den politiske nødvendighed, som sønnen ikke ville bøje sig under: ”Man skal smigre folket for at blive valgt. Sige, hvad de gerne vil høre. Bagefter kan man så gøre, hvad man vil.”

Historien om Coriolanus udspiller sig 500 år før vor tidsregning, men de etiske, politiske og personlige dilemmaer, fortællingen skildrer, er lige så relevante i dag som dengang. For det er stadig konflikterne mellem menneskelighed og effektivitet, der sætter dagsordenen i det moderne demokrati. Magtarrogance og populisme nærer hinanden og skaber drama.

Krigsheltens mor er hovedperson
Coriolanus er omdrejningspunktet i Viljen til Sejr – men han er ikke hovedpersonen. Det er i stedet hans mor, Volumnia. I forestillingen tegner hun det billede af sin søn, som hun ønsker skal blive hans eftermæle. Samtidig sikrer hun også sin egen plads i historien – og demonstrerer dermed, hvordan historien skabes gennem genfortællingen.

Hector, en anerkendt græsk komponist, lytter til hende. Og han komponerer en hyldestkantate om den store kriger.

I den dramatiske fortælling møder vi et galleri af karakterer: Selvbevidste krigere og modvillige fodtudser, intrigante folketribuner og vægelsindede håndværkere, den livskloge slavinde, den ængstelige hustru og krigsheltens lille søn.

Publikum føres tilbage til slagmarkerne i Romerriget
Krigens og magtens arenaer har i årtusinder været mændenes. Men i historien om Coriolanus er kvindernes valg fuldt ud lige så vigtige, når det kommer til at påvirke historiens retning. Den skæbnesvangre kamp om Roms overlevelse står til sidst mellem mor og søn.

Lene Vestergård indtager rollen som Volumnia – og derudover mere end 25 øvrige roller i løbet af forestillingen. Komponisten Hector spilles af Erling Hjernø, som også har komponeret forestillingens billedskabende musik.

Sammen skaber Vestergård og Hjernø et gribende univers af fortællinger, musik og dramatiske lydeffekter, der fører publikum tilbage til slagmarkerne i Romerriget.

Se trailer på forestillingen her

Nybearbejdning af den store succes fra slut-90’erne
Viljen til Sejr er en fri fortolkning af det knapt så kendte Shakespeare-stykke Coriolanus, og Vestergård opførte det oprindeligt i slut-90’erne med stor succes. Sammen med sin oprindelige makker Vigga Bro, der står for iscenesættelsen, har hun gennemarbejdet teksten, så den fremstår dugfrisk og afspejler tiden, der er gået siden da.

Forestillingen er dramatisk historiefortælling af højeste kaliber, som følger traditionen fra den italienske mester, Dario Fo. Den oprindelige opsætning blev kaldt ”et mesterstykke mellem Shakespeare og Dario Fo” af Politikens anmelder Bettina Heltberg, og Berlingskes anmelder Camilla Kjærdsgaard karakteriserede stykket som ”fem kvarter, hvor man næsten glemmer at trække vejret”.

Viljen til sejr spiller fra den 29. marts til den 9. april 2016. Læs mere om forestillingen.

Før forestillingen den 31. marts vil der fra kl. 16.00-18.00 være et seminar i teatrets foyer om Shakespeares kvinderoller og magt ved Nila Parly og Niels Brunse.

//vesterbro-nyt//
Onsdag 9. mar 2016 / A00982

blank